Élménybirtok

Egész évben

A Kastélyszálló mellett lévő Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja. Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével.

Az Élménybirtok egész évben látogatható, a reggeltől estig tartó időutazás során kortól és nemtől függetlenül, gyermek és felnőtt egyaránt megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot, időtöltést. A Puchner Kastélyszállót az Élménybirtokkal külön bejárat köti össze. Így vendégeink kerülő nélkül, a lehető legrövidebb úton léphetnek be a középkorba.

A tematikus élményparkok világszerte egy-egy témakört – mint például történelmi kor, mesék, különféle játékok – elevenítenek meg, kor- és történethű környezetet kialakítva egy nagy kiterjedésű zárt területen. Sokak szerint hasonlít ez a vidámparkokhoz, melyben némileg van igazság. Viszont az élményparkok általában többet jelentenek, és többet nyújtanak a látogatóknak, mint a hagyományos értelmezésben használt vidámparkok.

A 7,5 hektáron elterülő élménybirtok területileg 5 nagy egységre tagolódik: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér. A közel 35 építményben műhelyek, boltok, vendéglátó egységek és képzésre, foglalkozások megtartására alkalmas helységek kerültek kialakításra.

Bövebben az Élménybirtok hivatalos weboldalán, a www.elmenybirtok.hu-n.

Középkori falu

Középkori falu - ÉlménybirtokA három takaros parasztház három gazdája a kosárfonó, a fazekas és a kovácsmester, kiknek szorgos keze alatt elleshető a mesterség minden csínja-bínja.

Az utca másik oldalán, a Zöld Diófa Csárdában a hétvégéken befűtik a kemencét, s amikor itt az ideje, vajat köpülnek, lepényt sütnek és befőzik a lekvárnak valót, hogy egy száj se maradjon éhen. A falu állatsimogatójában tanyáznak a háziállatok, a napi munka alapritmusát pedig a faluvégi vízimalom lankadatlanul forgó kereke alatt csörgedező patak visszhangozza.

Óváros

ÓvárosA Déli-kapu tövében szobrászműhely, a vele szemben levő ablakban látni lehet, hogy sürög-forog a városi pékmester. Mellette a mézeskalácsos ház, ahol folyamatosan készülnek a változatos formájú finomságok.

A szabó, a fafaragó és az ékszerkészítő műhelye pedig éppen csak egy utcával esik odébb, ahol megint csak nyüzsgő életnek lehet szem- és fültanúja az arra sétáló.

A szorosan egymás mellé épült házakat kockaköves utcák kötik össze, ahol időnként csip-csup dolgokon is képes összeakasztani a bajszát némely polgár és jóasszony, de szerencsére mindig akad, aki megbékíti a perlekedőket.

Ebédidőben a fogadóba betérő vendégek különféle szakácsremekek mellett merenghetnek el a régi idők eseményein, miközben az ifjabb nemzedék tagjait is szemmel tarthatják, amint büszkén járkálnak ki-be az Apródképző kapuján.

Madaras Színpad

Madaras SzínpadA látogatók testközelből csodálhatják meg a ragadozó madarak ügyességét és kapcsolatteremtését az emberekkel. Emellett ismeretterjesztő programok keretén belül mutatjuk be a madarak tulajdonságait és faji jellemzőit az érdeklődőknek.

Mint hagyományőrzés, a madárröptetés a reneszánsz korban virágzott és nem hiányozhatott a királyok udvarából, ekkorra forrta ki magát művészeti tevékenységgé. Ahogy Balassi mondta: a reneszánsz kori solymász bemutató “gondűző szórakozás”.

A napi előadás mellett szakembereink szakszerű ellátásban részesítik a madarakat, összehangoltan a természetvédelemmel. Terveink közt szerepel a környékbeli madárállomány mentése, szaporítása is.

Lovagi Küzdőtér

Lovagi küzdőtérAz Élménybirtok leglátványosabb állomása a lovagi küzdőtér, ahol vendégeink korabeli lovagi tornákat, látványos csatajeleneteket valamint ügyességi lovasbemutatókat tekinthetnek meg.

Főtér

FőtérA városfalon kívül, az Északi-kapun túli sátortáborban fegyveres vitézek űzik harci játékaikat, minden alkalmat megragadva, hogy rátermettségüket bizonyíthassák a király előtt.

Ez a birtok egyik leginteraktívabb helyszíne, ahol a látogatók is – gyerekek és felnőttek, fiúk és lányok egyaránt – próbára tehetik magukat: ügyességi játékok, katonai tábor, vásári forgatag és játszótér várja a legbátrabbakat.

Lovagterem

LovagteremA palota épületében kapott helyet a 250 fős Lovagterem, ahol vendégeink középkori falfestményekkel díszített teremben, főúri hangulatban étkezhetnek.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel E-MAILBEN FACEBOOKON TWITTEREN