Történelmi morzsák

Bikal, és a Kastély több száz éves történelemmel büszkélkedhet.

Az első bikali földesúr

A Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló (1779-1852) Pozsonyban végezte jogi tanulmányait, majd katonai pályára lépett. Karrierje a napóleoni háborúk ideje alatt ívelt felfelé. A szabadságharc ideje alatt a császárhoz hű tábornok szembefordult a forradalmi kormánnyal.

Az 1849-es erdélyi téli hadjáratban több csatában is összecsapott a magyar seregekkel, míg végül Bem tábornok szorította ki Erdélyből. A bárói cím viselésére a Katonai Mária Terézia Rend jogosította fel.

A kastély története

A gondolat, hogy birtokhoz jusson, 1839-ben erősödött meg Puchner Antal tábornokban, aki tőkéjét biztonságban szerette volna tudni. Az uralkodó 1841-ben adományozta a három falut magába foglaló bikali uradalmat a tábornoknak. A családi levéltár szerint Puchner Antal báró 1841 májusában látogatott először birtokára. Ekkor még a településen sem kúria, sem kastély nem volt.

A báró beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett. Ennek pontos időpontjáról nincsenek adatok. A családi archívum is csak egy adalékkal szolgál erre vonatkozólag. Eszerint, amikor 1849 szeptemberében a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, arról számolt be apjának, hogy az épület áll, és csak az emeleti részen vannak vissza kisebb belső munkálatok.

A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Az ő nevéhez fűződik a kastély átépítése és a park telepítése is. Hannibál idősebbik fia, Károly nagy terveket szőtt a kastély bővítéséről, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére maradt. Az épület a ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejeződött átalakítások során nyerte el.

A kastélyszálló 1993-tól napjainkig

A Hella 91. Kft 1993-ban megvásárolta a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást. A munkálatok eredményeképpen 1996 májusától egy tizenhét szobás, 3 csillagos kastélyszálló, étterem, kültéri medence, teniszpálya és gyerekjátszótér várta a vendégeket.

1998-ban felépült a fürdőház élménymedencékkel, valamint öt, modern szobával. Így Ezzel a szolgáltatással kiteljesedve 1999-től már négycsillagosként üzemelt tovább a szálloda.

2002-ben átadásra került három kétszintes vendégház huszonnégy modern szobával. Ugyanebben az évben épült fel a lovagi hangulatú sportközpont drinkbárral, kétpályás bowlinggal, biliárddal, három fallabda pályával. Szintén ekkor került átadásra a négyszáz fő befogadására képes, szekcionálható konferencia központ is.

2004-ben került sor a kastélyszálló belső tereinek belsőépítészeti átalakítására. A következő évben a fürdőház a marokkói hangulatú fürdőtérrel bővült.

2007-ben átadásra került a XVIII. századi francia stílusú udvarház harmincegy szobával valamint az új recepció épülete. Ugyanezen év végére fejeződtek be a fürdőház újabb bővítési munkálatai, melynek eredményeként további négy szoba, nagyobb öltöző, nagyobb drinkbár és egy VIP fürdő került kialakításra, mely a Harmónia Szigete nevet viseli.

2010. április 1-jén a kastélyszálló szomszédságában megnyílt az Élménybirtok, Magyarország első középkori tematikus parkja.

2012 tavaszán a szálloda új szálláshangulattal gazdagodott: átadásra került a Palota épülete, mely 28 szobával, külön fürdő létesítménnyel, és az étkezési helyszíneket biztosító Lovagteremmel és Múzsák termével várja a vendégeket.

2017. januárjában a kastély összes szobáját átöltöztettük: új fürdőszobákkal, szőnyegekkel és függönyökkel leptük meg Vendégeinket. A gyerekek nagy örömére egy kuckós szoba is kialakításra került a kék szinten.

2019-ben a Liget Ház épületével a szálloda ismét új szálláshangulattal gazdagodott. A Liget ház kétféle szobatípussal várja vendégeit: standard szobákkal és standard lakosztályokkal. A szobák nagy részéhez tágas terasz tartozik, ideális választás kis kedvenccel érkező vendégek részére.

A 2020-as évben több, családoknak szóló újdonsággal bővült a szálloda. Az Élménybirtok Főterén megépült a középkori játszótér, amely vár alakú akadálypálya mászókával, mászófallal, hintákkal, és csúszdákkal várja a gyermekeket. A Fürdőház épületében új wellness részleg kapott helyet. A mesék világát idéző Lurkó Mesefürdő 2 gyermek medencével, 2 csúszdával és hozzájuk tartozó medencével, valamint egy belső pihenőtérrel kínál élményteli kikapcsolódást.

2021-ben a három kétszintes, egymástól különálló vendégházak teljesen újjászülettek, és immár a Fürdőház részeként üzemelnek tovább. A Fürdőházhoz tartozó épületek teljesen megújult külsővel, átépített belső terekkel, privát szabadtéri teraszokkal, valamint a Fürdőházba vezető, fedett folyosóval várják a családokat, baráti társaságokat!

Történelmi morzsák képeken

Ossza meg barátaival, ismerőseivel E-MAILBEN FACEBOOKON TWITTEREN