Zsolnay Kulturális Negyed

Egész évben

Pécs Bikaltól kevesebb, mint 50 km-re található. A Mecsek lábainál elterülő, egyik legrégebbi, mediterrán várost többek között színes történelmi múltja, és páratlanul gazdag kulturális kincsei teszik a látogatók számára vonzóvá. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra területén életre kelt új városrész elsősorban a híres pécsi iparos dinasztia történetét és munkásságát hivatott bemutatni.

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás keretében betekintést nyerhet a dinasztia életének kitüntetett pillanataiba, az egyszerű ipari kerámiától a legdíszesebb dísztárgyig, sorsfordító családi eseményekig. A különböző dekor- és eozinfestékek felvitele a mai napig kézzel történik.

A gyár legszebb kerámiáit bemutató, 700 tárgyból álló Gyugyi-gyűjtemény darabjai nagyon hosszú utat tettek meg mire visszaérkeztek szülővárosukba. Ismerje meg dr. Gyugyi László honvágyából adódó szenvedélyét és a műtárgyak kalandos történetét. E kiállítás méltó párjaként, semmiképpen se hagyja ki a Rózsaszín kiállítást. A „Kezdetben volt a rózsaszín…” című gyűjtemény, a Zsolnay használati tárgyak legjavát tárja az érdeklődők elé. A gyűjtemény különlegessége, hogy minden darabja egyedi, kézzel készült és minden külső máz színárnyalata különbözik.

A Zsolnay Mauzóleum a tiszteletadás színhelye. A neoromán stílusú nyughely eozin oltárával és örökmécsesével, zománcozatlan pirogránit lapjaival és sötétzöld majolikamázas idomcserép burkolásával szolgál a porcelánmanufaktúrát megalapító Zsolnay Vilmos és családja méltó nyughelyéül. Szintén a Negyedben található az M21 kiállító terem, mely a hagyományos, tradicionális, valamint a kortárs képző –és iparművészet képviselőinek gyűjteményét felvonultató tárlat.

Azok számára, akik nem csupán a művészetek, de a tudomány iránt is érdeklődnek, a Labor-interaktív varázstér hozza mindennapi közelségbe a fizikai törvényszerűségeket. Kétségkívül a Negyed leglátványosabb állomása a Planetárium, ahol a digitális technika segítségével kémlelhetjük az égboltot. Európában kiemelkedő képminőséget biztosító digitális technika segítségével kémlelhetjük az égboltot. A Zsolnay Negyed legújabb programja a VR Univerzum, ahol a legmodernebb szemüvegekkel tapasztalhatjuk meg a virtuális valóság élményét különböző ügyességi, ismeretterjesztő, kaland vagy sportjátékokkal, videókkal.

A Mattyasovszky-házban kapott állandó helyet a Bóbita Bábszínház, amely bábmúzeumot is működtet. Előadások, mesekuckó, bábmúzeum várja apró látogatóit.

1861 Kesztyűmanufaktúra
A tradicionális kesztyűgyártás már több mint 150 éves múlttal rendelkezik Pécs városában, nagysága és egyedisége abban rejlik, hogy az évtizedek során megőrizte filozófiáját és klasszikus eljárásait, ötvözve a mai divat diktálta trendekkel és technikákkal. Látogasson el a Zsolnay Kulturális Negyedbe az „1861 KESZTYŰMANUFAKTÚRA” Látványműhelyébe és ismerje meg a hagyományos kézműves kesztyűkészítés lépéseit, tekintse meg állandó kesztyűtörténeti kiállításunkat, próbálja ki interaktív eszközeinket, legyen tanúja lépésről-lépésre az emberi kéz alkotta „TÖKÉLETES BŐRKESZTYŰ” születésének.

Kombinált jegy vásárlásával tekintheti meg a Zsolnay Negyedet a legkedvezőbb áron:

  • Zsolnay jeggyel a Zsolnay Kulturális Negyed valamennyi kiállítása megtekinthető: Gyugyi gyűjtemény, Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Látványmanufaktúra, Labor-interaktív varázstér, Zsolnay Mauzóleum, Pécsi Galéria m21, Bóbita Bábmúzeum, 1861 Kesztyűmanufaktúra
  • Az Örökség jeggyel a következő helyszínek látogathatók: Zsolnay Kulturális Negyed valamennyi kiállítása (lásd Zsolnay jegy) a Cella Septichora, valamint a Középkori egyetem.

Ókeresztény Mauzóleum, Cella Septichora
Pécs késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt lelet együttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A CELLA SEPTICHORA JELENLEG FELÚJÍTÁS MIATT ZÁRVA TART. VÁRHATÓ NYITÁS: 2023. JÚNIUS

Középkori egyetem
Magyarország első egyetemének felújított épülete a középkorba kalauzol vissza minket.
A latin kereszténységhez tartozó világ minden pontjáról érkeztek ide a fiatalok, hogy római kánonjogot és filozófiát tanuljanak. Az egyetem 1367-ben lerakott talpkövei, a korabeli európai és pécsi diákság, püspökség és az örök idők emlékeit bemutató tárlatok ma is fontos üzenetet hordoznak az utókor számára: az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatni kell.

Az aktuális jegyárak és a nyitvatartás a https://www.zsolnaynegyed.hu/informacio honlapon érhető el.

Elérhetőség:
Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.
Telefon: +36 72 500 350
E-mail: info@zsn.hu

Cella Septichora Látogatóközpont
7630 Pécs, Szent István tér
Telefon: +36 30 701 3771
E-mail: info@pecsorokseg.hu

Jó tudni

  • A Zsolnay Kulturális Negyed a recepción igényelhető kedvezménykuponnal látogatható! A Zsolnay és Örökségjegy egyéni jegyek árából: felnőtt, diák, gyermek 14 éves kor alatt, nyugdíjas 20% kedvezménnyel, valamint a Planetárium, Labor, Varázsóra jegyek egyszerre történő vásárlása esetén 20% kedvezmény.
  • Az igényelt kupon nyitvatartási időben, egész évben felhasználható.
  • Más kedvezménnyel össze nem vonható. Készpénzre nem váltható.
  • A Zsolnay Kulturális Negyed saját parkolóházzal rendelkezik, ahol egész nap ingyenes a parkolás.
  • Bővebb információ a Zsolnay Negyed oldalán olvasható.

Képek a Zsolnay Kulturális Negyedről

Ossza meg barátaival, ismerőseivel E-MAILBEN FACEBOOKON TWITTEREN