Zsolnay Kulturális Negyed

Egész évben

Pécs Bikaltól kevesebb, mint 50 km-re található. A Mecsek lábainál elterülő, egyik legrégebbi, mediterrán várost többek között színes történelmi múltja, és páratlanul gazdag kulturális kincsei teszik a látogatók számára vonzóvá. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra területén életre kelt új városrész elsősorban a híres pécsi iparos dinasztia történetét és munkásságát hivatott bemutatni.

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás keretében betekintést nyerhet a dinasztia életének kitüntetett pillanataiba, az egyszerű ipari kerámiától a legdíszesebb dísztárgyig, sorsfordító családi eseményekig. A különböző dekor- és eozinfestékek felvitele a mai napig kézzel történik.

A gyár legszebb kerámiáit bemutató, 700 tárgyból álló Gyugyi-gyűjtemény darabjai nagyon hosszú utat tettek meg mire visszaérkeztek szülővárosukba. Ismerje meg dr. Gyugyi László honvágyából adódó szenvedélyét és a műtárgyak kalandos történetét. E kiállítás méltó párjaként, semmiképpen se hagyja ki a Rózsaszín kiállítást. A „Kezdetben volt a rózsaszín…” című gyűjtemény, a Zsolnay használati tárgyak legjavát tárja az érdeklődők elé. A gyűjtemény különlegessége, hogy minden darabja egyedi, kézzel készült és minden külső máz színárnyalata különbözik.

A Zsolnay Mauzóleum a tiszteletadás színhelye. A neoromán stílusú nyughely eozin oltárával és örökmécsesével, zománcozatlan pirogránit lapjaival és sötétzöld majolikamázas idomcserép burkolásával szolgál a porcelánmanufaktúrát megalapító Zsolnay Vilmos és családja méltó nyughelyéül. Szintén a Negyedben található az M21 kiállító terem, mely a hagyományos, tradicionális, valamint a kortárs képző –és iparművészet képviselőinek gyűjteményét felvonultató tárlat.

Azok számára, akik nem csupán a művészetek, de a tudomány iránt is érdeklődnek, a Labor-interaktív varázstér hozza mindennapi közelségbe a fizikai törvényszerűségeket. Kétségkívül a Negyed leglátványosabb állomása a Planetárium, ahol a digitális technika segítségével kémlelhetjük az égboltot. Európában kiemelkedő képminőséget biztosító digitális technika segítségével kémlelhetjük az égboltot. A Zsolnay Negyed legújabb programja a VR Univerzum, ahol a legmodernebb szemüvegekkel tapasztalhatjuk meg a virtuális valóság élményét különböző ügyességi, ismeretterjesztő, kaland vagy sportjátékokkal, videókkal.

A Mattyasovszky-házban kapott állandó helyet a Bóbita Bábszínház, amely bábmúzeumot is működtet. Előadások, mesekuckó, bábmúzeum várja apró látogatóit.

1861 Kesztyűmanufaktúra
A tradicionális kesztyűgyártás már több mint 150 éves múlttal rendelkezik Pécs városában, nagysága és egyedisége abban rejlik, hogy az évtizedek során megőrizte filozófiáját és klasszikus eljárásait, ötvözve a mai divat diktálta trendekkel és technikákkal. Látogasson el a Zsolnay Kulturális Negyedbe az „1861 KESZTYŰMANUFAKTÚRA” Látványműhelyébe és ismerje meg a hagyományos kézműves kesztyűkészítés lépéseit, tekintse meg állandó kesztyűtörténeti kiállításunkat, próbálja ki interaktív eszközeinket, legyen tanúja lépésről-lépésre az emberi kéz alkotta „TÖKÉLETES BŐRKESZTYŰ” születésének.

Kombinált jegy vásárlásával tekintheti meg a Zsolnay Negyedet a legkedvezőbb áron:

 • Zsolnay jeggyel a Zsolnay Kulturális Negyed valamennyi kiállítása megtekinthető: Gyugyi gyűjtemény, Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Látványmanufaktúra, Labor-interaktív varázstér, Zsolnay Mauzóleum, Pécsi Galéria m21, Bóbita Bábmúzeum, 1861 Kesztyűmanufaktúra
 • Az Örökség jeggyel a következő helyszínek látogathatók: Zsolnay Kulturális Negyed valamennyi kiállítása (lásd Zsolnay jegy) a Cella Septichora, valamint a Középkori egyetem.

Ókeresztény Mauzóleum, Cella Septichora
Pécs késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt lelet együttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A CELLA SEPTICHORA JELENLEG FELÚJÍTÁS MIATT ZÁRVA TART. VÁRHATÓ NYITÁS: 2023. JÚNIUS

Középkori egyetem
Magyarország első egyetemének felújított épülete a középkorba kalauzol vissza minket.
A latin kereszténységhez tartozó világ minden pontjáról érkeztek ide a fiatalok, hogy római kánonjogot és filozófiát tanuljanak. Az egyetem 1367-ben lerakott talpkövei, a korabeli európai és pécsi diákság, püspökség és az örök idők emlékeit bemutató tárlatok ma is fontos üzenetet hordoznak az utókor számára: az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatni kell.

Nyitva tartás

A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A kulturális városrész épségének megőrzését köztéri kamerák segítik.
A nyitvatartási időn túl a Negyedben tartózkodni rendezvények ideje alatt, illetve azon túl csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. engedélyével szabad.

Nyitvatartási idő: 06.00–23.00-ig

Helyszín Dátum Időtartam
LÁTOGATÓKÖZPONT április 1. – október 31. kedd-vasárnap 9:00-18:00
ZSOLNAY INFOPONT ÉS SHOP április 1-től. kedd-vasárnap 9:00-17:00
A ZSOLNAY ARANYKORA – GYUGYI-GYŰJTEMÉNY április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
RÓZSASZÍN ZSOLNAY KIÁLLÍTÁS április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
ZSOLNAY MAUZÓLEUM április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
LÁTVÁNYMANUFAKTÚRA & APOSTOL TEREM április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
LABOR – INTERAKTÍV VARÁZSTÉR április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
1861 KESZTYŰMANUFAKTÚRA egész évben hétfő-vasárnap 9:00-16:00
PLANETÁRIUM A planetárium az előre meghirdetett műsorrend szerint látogatható.
VR UNIVERZUM április 1-től kedd-vasárnap 10:00-18:00
M21 GALÉRIA egész évben csütörtök-vasárnap 13:00-17:00
BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ egész évben hétfő-péntek
szombat
9:00-16:00
9:00-18:00

Jegyárak

Jegy típus Megtekinthető kiállítások
Zsolnay jegy Teljes árú: 7.500 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 4.500 Ft
Zsolnay családi jegy: 17.000 Ft
Örökség jegy Teljes árú: 8.900 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 5.500 Ft
Családi jegy: 19.000 Ft
A családi jegy maximum 4 főre érvényes és minimum 2 személynek gyereknek kell lennie.
Gyugyi–gyűjtemény Teljes árú: 2.000 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.500 Ft
Zsolnay Család– és Gyártörténeti Kiállítás Teljes árú: 1.800 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.300 Ft
Rózsaszín Zsolnay Kiállítás Teljes árú: 1.800 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.300 Ft

Látványmanufaktúra & Apostolos terem Teljes árú: 1.800 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.300 Ft
Labor – Interaktív varázstér Egységes jegyár: 1.200 Ft
VR Univerzum Egységes jegyár: 2.200 Ft
Planetárium Teljes árú: 1.800 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.500 Ft
Zsolnay Mauzóleum Teljes árú: 1.800 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 1.300 Ft
m21 Galéria Kiállítástól függő jegyár
1861 Kesztyűmanufaktúra Teljes árú: 2.500 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 2.000 Ft
Bóbita Bábmúzeum Teljes árú: 1.000 Ft
Diák / Pedagógus / Nyugdíjas: 700 Ft
CooltourMix kedvezmények: 3 helyszín látogatásakor: 10% engedményt adunk a fenti jegyárakból (kivéve csomagjegyek: Zsolnay jegy és Örökség jegy)
Egyéb kedvezmények és díjmentesség:

 • Hatéves korig a belépés minden helyszínre ingyenes. Kivétel ez alól a Planetárium, amely minden látogatónak díjkötelesek, a Labor – Interaktív Varázstér, amely 5 éves korig látogatható ingyenesen, valamint a Bóbita Bábmúzeum, amely 2 éves korig ingyenes.
 • Diákjegyet a 6 éven felüli, diákigazolvánnyal rendelkező tanulók válthatnak. Nyugdíjas jegy a nyugdíjas igazolvánnyal, pedagógus jegy pedig a pedagógus igazolvány bemutatásával váltható.
 • Az alábbi egyesületi kártyákkal rendelkező kártyabirtokosok, és egy fő kísérőjük a ZsÖK Nkft. által üzemeltetett állandó kiállításokra csökkentett árú jegyet vehetnek kiállításonként 500 Ft/fő áron! Az alábbi kártyák valamelyikének felmutatása a kedvezmény igénybe vételének feltétele!
  • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
  • Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége
  • Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
  • Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége
 • A kedvezmény programokra nem érvényes, más kedvezményekkel nem összevonható, a jegyekre több helyszínes kedvezmény nem vehető igénybe és csomagjegyekre sem érvényesíthető a kedvezmény.

A feltüntetett árak bruttó árak, az Áfát tartalmazzák! Szállóvendégeink a recepción igényelt kedvezménykupon segítségével látogathatják a fenti árakon a helyszíneket.

Elérhetőség:
Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.
Telefon: +36 72 500 350
E-mail: info@zsn.hu

Cella Septichora Látogatóközpont
7630 Pécs, Szent István tér
Telefon: +36 30 701 3771
E-mail: info@pecsorokseg.hu

Jó tudni

 • A Zsolnay Kulturális Negyed a recepción igényelhető kedvezménykuponnal látogatható! A Zsolnay és Örökségjegy egyéni jegyek árából: felnőtt, diák, gyermek 14 éves kor alatt, nyugdíjas 20% kedvezménnyel, valamint a Planetárium, Labor, Varázsóra jegyek egyszerre történő vásárlása esetén 20% kedvezmény.
 • Az igényelt kupon nyitvatartási időben, egész évben felhasználható.
 • Más kedvezménnyel össze nem vonható. Készpénzre nem váltható.
 • A Zsolnay Kulturális Negyed saját parkolóházzal rendelkezik, ahol egész nap ingyenes a parkolás.
 • Bővebb információ a Zsolnay Negyed oldalán olvasható.

Képek a Zsolnay Kulturális Negyedről

Ossza meg barátaival, ismerőseivel E-MAILBEN FACEBOOKON TWITTEREN