1. A Puchner család és szálloda története

A Mecsek lábánál elterülő, varázslatos vidéken található Bikal település, és a Kastély több száz éves történelemmel büszkélkedhet.
Az első, helybeli földesúr, a Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló (1779- 1852) Pozsonyban végezte jogi tanulmányait, majd katonai pályára lépett. Karrierje egyenesen ívelt felfelé a napóleoni háborúk ideje alatt. A szászországi hadjáratban tanúsított hősiessége jutalmaként kitüntették a Katonai Mária Terézia Rend Lovagkeresztjével, majd a bárói címet is elnyerte.

A gondolat, hogy birtokhoz jusson, 1839-ben erősödött meg benne, hogy ezáltal tőkéjét biztonságban tudja. 1841-ben az uralkodó, V. Ferdinánd három falut magában foglaló bikali uradalmat adományozott Puchner Antalnak. A báró rögtön beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett.
Az 1853-ban elhunyt tulajdonos azonban nem sokáig élvezhette a nyugdíjas évek és Bikal nyugalmát. Halála után fia, Puchner Hannibál lépett apja nyomdokába és költözött családjával a birtokra. Az ő nevéhez fűződik a kastély átépítése és a park telepítése is.

A későbbiekben Hannibál idősebbik fia, Károly nagy terveket szőtt a kastély bővítéséről, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére és fiaira maradt. Két fia közül előbb az idősebb, a Pozsonyban jogot hallgató Antal gazdálkodott Bikalon az 1920-as években, majd az osztozkodást követően, az 1940-es évektől öccse, a gazdász képzettségű Puchner Károly (1898–1985) kezére került a bikali részbirtok és a kastély.

A második világháború végén, a front átvonulását követően a helyiségek többsége használhatatlanná vált. A katonák kivonulása után, anyagi eszközök híján a keletkezett károkat már nem tudták helyreállíttatni.

A földreformot követően a birtok az állam tulajdonába került, majd 1949-ben a kastélyt is el kellett hagyniuk a tulajdonosoknak, annak ellenére, hogy a tényleges államosításra csak 1951-ben került sor.

A Puchner család leszármazottai jelenleg is Bikalon élnek.

A hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól a Hella 91. Kft vásárolta meg és 1993- ban megkezdte a felújítást. A Kastély épülete a ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejeződött átalakítások során nyerte el, melyet a rekonstrukció során is megőriztek. A munkálatok eredményeképpen 1996 májusától egy tizenhét szobás, 3 csillagos kastélyszálló, étterem, kültéri medence, teniszpálya és gyerekjátszótér várta a vendégeket.

1998-ban felépült a fürdőház élménymedencékkel, valamint öt, modern szobával. Ezzel a szolgáltatással kiteljesedve 1999-től már négycsillagosként üzemelt tovább a szálloda.
2002-ben három kétszintes vendégház huszonnégy modern szobával nyitotta meg kapuit a pihenni vágyók előtt. Ugyanebben az évben épült fel a lovagi hangulatú sportközpont drinkbárral, kétpályás bowlinggal, biliárddal, három fallabda pályával és a négyszáz fő befogadására képes, szekcionálható konferencia központ is.

2004-ben a kastélyszálló belső tereinek belsőépítészeti átalakítására került sor, majd a következő évben a fürdőház a marokkói hangulatú fürdőtérrel bővült.

2007-ben a XVIII. századi francia stílusú udvarház harmincegy szobával, valamint az új recepció épülete készült el. A fürdőház újabb bővítési munkálatai is befejeződtek az év végére, melynek eredményeként további négy szoba, tágasabb öltöző, nagyobb drinkbár és immár egy VIP fürdő is várta a látogatókat, mely a Harmónia Szigete nevet viseli.

2010. április 1-jén a kastélyszálló szomszédságában megnyílt az Élménybirtok, | A Puchner család és a szálloda története Magyarország első középkori tematikus parkja, mely egyedi szórakozási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. A látogató testközelből vehet részt a középkori életben, megismerkedhet a reneszánszkori ember szokásaival, mesterségeivel, különlegességeivel és a hétköznapi életével.

2012 tavaszán a Palota épületével a szálloda új szálláshangulattal gazdagodott, mely 28 szobával, külön fürdő létesítménnyel, és az étkezési helyszíneket biztosító Lovagteremmel és Múzsák termével várja a mai napig a vendégeket.

2017 elején a kastély összes szobája megújult. Új fürdőszobák, szőnyegek és függönyök fogadják a látogatókat, továbbá a gyerekek nagy örömére a kék szinten egy kuckós szoba is elérhető már a családoknak.

2019-ben a Liget Ház épületével a szálloda ismét új szálláshangulattal gazdagodott. A Liget ház kétféle szobatípussal várja vendégeit: standard szobákkal és standard lakosztályokkal. A szobák nagy részéhez tágas terasz tartozik, ideális választás kis kedvenccel érkező vendégek részére.

A 2020-as évben több, családoknak szólóújdonsággal bővült a szálloda. Az Élménybirtok Főterén megépült a középkori játszótér, amely vár alakú akadálypálya mászókával, mászófallal, hintákkal, és csúszdákkal várja a gyermekeket. A Fürdőház épületében új wellness részleg kapott helyet. A mesék világát idéző Lurkó Mesefürdő 2 gyermek medencével, 2 csúszdával és hozzájuk tartozó medencével, valamint egy belső pihenőtérrel kínál élményteli kikapcsolódást.

2021-ben a három kétszintes, egymástól különálló vendégházak teljesen újjászülettek, és immár a Fürdőház részeként üzemelnek tovább. A Fürdőházhoz tartozó épületek teljesen megújult külsővel, átépített belső terekkel, privát szabadtéri teraszokkal, valamint a Fürdőházba vezető, zárt folyosóval várják a családokat, baráti társaságokat!

A Birtok a vendégfogadás és élményszerzés minden adottságát „bevetve” kívánja egyszerre több nemzedék számára biztosítani a szórakozás, a kikapcsolódás, a játék és a tartalmas időtöltés, valamint a testi-lelki feltöltődés feltételeit a 14 hektáron elhelyezkedő birtokon.

Ilyen volt, ilyen lett

Kastély belső udvara

Reneszánsz palota

Ossza meg barátaival, ismerőseivel E-MAILBEN FACEBOOKON TWITTEREN